juli 8, 2022

Lessen in opvolging: Claudia van den Pol

Lessen in opvolging: Claudia van den Pol

De Royal Apollo Group is één van de oudste familiebedrijven in Nederland. Het bedrijf met hoofdvestiging in Coevorden fabriceert interne transportsystemen. Inmiddels met de 6e generatie aan het roer, Claudia van den Pol. Na pensionering van haar vader Jack in 2016 nam zij het roer over. Ze blikt terug op het proces van opvolging en deelt de lessen die ze daaruit heeft geleerd.

,,Bij opvolgingen van onze eerdere generaties was het min of meer ‘gewoon’ in het bedrijf te gaan. Het was als vanzelfsprekend. Vandaag de dag is opvolging lastiger dan ooit”, vertelt Claudia van den Pol. ,,Globalisatie speelt daarin een rol, maar ook de ambitie van nieuwe generaties. Zij hebben een andere kijk op het werkende leven.”

Van lokale smederij tot internationale speler

Gijsbert van den Pol begon het bedrijf in 1847 als smederij in Nijkerk. Zijn kleinzoon Aart veranderde de smederij naar een bedrijf dat machines ontwikkelde. Inmiddels heeft de Royal Apollo Group ruim 200 mensen in dienst met productielocaties in Nederland, Thailand en de USA. Eigen verkoopkantoren in China en India completeren de Apollo Group. Het bedrijf doet het eigen motto ‘Always moving forward’ met deze continue ontwikkelingen eer aan. Met 2022 als belangrijke mijlpaal. Niet alleen bestond de Apollo Group In februari 2022 175 jaar, ook werd het predicaat “Koninklijk” toegekend; een hele eer!  

Het internationale succes dankt het bedrijf grotendeels aan de inzet van Claudia. Haar strategisch inzicht is de aanjager van wereldwijde uitbreiding van de Royal Apollo Group. ,,Mijn vader was een techneut en ik ben een strateeg. Ik heb een enorme drive om te ontwikkelen en te groeien”, vertelt Claudia enthousiast.

De opvolging van haar vader Jack liep anders dan gehoopt. ,,In plaats van een tijd samen optrekken in het bedrijf, trok mijn vader zich vrij snel na mijn aanstelling terug uit het bedrijf vanwege ziekte. Zo hadden we de overname niet gepland, maar je hebt het niet altijd voor het zeggen helaas.” Na een heftig ziekbed overlijdt Jack in 2018. ,,Het heeft zo moeten zijn. Ik stond er vrij snel alleen voor, maar dat heeft me de kans gegeven om te ontwikkelen op mijn eigen manier.”

Claudia is haar vader dankbaar voor alle kansen die ze heeft gekregen. ,,Mijn vader was de jongste van drie kinderen. Hij had al een andere carrière tot hij werd gevraagd om ook in het bedrijf te komen werken. Dat heeft hij gedaan. Dat is het begin geweest van een mooie toekomst voor zichzelf en de familie. Ik heb geluk dat ik geboren ben in deze familie en hiermee deze kans heb gekregen. Mijn vader was een echte ondernemer. Die liefde voor ondernemen heb ik van hem. Al zijn we qua persoon erg verschillend.”

Claudia van den Pol – eigenaar en CEO van Royal Apollo Group

Zorgvuldig proces van opvolging

Dat Claudia haar vader zou opvolgen, was niet vanzelfsprekend. Het gezin Van den Pol heeft drie kinderen. Met behulp van een externe coach hebben alle leden van het gezin een zorgvuldig proces doorlopen dat twee jaar geduurd heeft. Zowel individueel als in verschillende samenstellingen zijn gesprekken gevoerd. In die tijd werkte de broer van Claudia nog in het bedrijf. Haar zus gaf aan dit niet te willen. Uiteindelijk is gezamenlijk besloten dat Claudia het bedrijf zou overnemen. Haar kwaliteiten sluiten het beste aan bij het ambitieniveau van het bedrijf.  En dat blijkt in de praktijk. Het bedrijf groeit sneller dan ooit.

Claudia is trots op de groei en internationale ontwikkelingen: ,,Het speelveld is complexer en harder dan ooit, maar de wereld ligt aan onze voeten. Wij hebben als bedrijf goud in handen.” Om haar doelen te behalen heeft ze een wereldwijd managementteam om zich heen verzameld. ,,We hebben aan de ene kant harde ambities wat betreft uitbreiding, maar we zijn en blijven succesvol door onze mensgerichte aanpak. We werken vanuit ons hart.”

Opvolging als vraagstuk

Met haar eigen opvolging is Claudia niet bezig: ,, Ik ben er bewust nog niet mee bezig. Mijn opvolging speelt pas over zo’n 30 jaar zoals ik er nu tegenaan kijk. De wereld om ons heen verandert zo snel. Daar kan ik niet nu alvast op inspelen.” Ze benadrukt dat het in organisaties waarin aandeelhouders een grote rol spelen, opvolging op voorhand al een ander vraagstuk is. Claudia is directeur en enig aandeelhouder en heeft daarin geen verantwoording af te leggen aan andere aandeelhouders. ,,Los van familie adviseer ik altijd om te kijken naar wat het beste is voor het bedrijf op dat moment. Staar je niet blind, omdat het een familiebedrijf betreft.” Het advies van Claudia is om opvolging bespreekbaar te maken: ,,Breek het open. En wees transparant naar elkaar.” Dat dat werkt, heeft ze zelf ervaren in het traject met haar ouders, broer en zus.

Bezoek de website van Royal Apollo Group voor meer informatie. Wil je nog meer leren over opvolging bij familiebedrijven, dan kun je op de website van Let’s Talk Family Business de talkshow over dit onderwerp bekijken. Neem contact met ons op als je nader kennis wilt maken met Let’s Talk Family Business.

  • By Sandra Andrae
  • By 8 juli 2022
  • Geen categorie