Bedrijfscultuur & menselijk kapitaal

Veel organisaties onderschatten het nog steeds of stoppen er veelte weinig energie in, maar het resultaat van je bedrijf is voor een grootdeel afhankelijk van de heersende bedrijfscultuur en het menselijke kapitaal.

 

Bedrijfscultuur
Waarom veel bedrijven het nog wel eens lastig vinden om ermee aan de slag te gaan is omdat het valt onder de “softe” factoren en vaak gezien wordt als lastig te beïnvloeden. Een bedrijfscultuur is ook niet gemakkelijk te omvatten, in richtlijnen op te nemen of beïnvloeden, maar aan de andere kant is deze bedrijfscultuur wel in heel veel zaken steeds bepalender. De cultuur van een bedrijf wordt steeds vaker meegenomen in de afweging iemand wel of niet aan te nemen, omdat hij of zij niet past in dé heersende cultuur van een bedrijf of team. Aan de andere kant vertrekken vooral veel jonge medewerkers sneller bij een bedrijf als ze de “match” missen vooral op het vlak van normen, waarden en motivatie.

Hoe herken je een sterke bedrijfscultuur of bouw je een sterke bedrijfscultuur op?

Motiverend en verbindend management
Van groot belang is dat de directie, het management en leidinggevende de bedrijfscultuur zelf naleven en ondersteunen, ze geven hiermee het goede voorbeeld en dit is cruciaal. Zij zijn in staat om mensen en afdelingen te binden en stellen teams samen op basis van aanvullende kwaliteiten en ambities.

 

Het ‘wij’ gevoel
Als het “wij” gevoel binnen jouw organisatie nog steeds hoog in het vaandel staat wanneer het wat minder goed gaat, heb je waarschijnlijk een sterke bedrijfscultuur. Helaas komen we nog vaak het tegenovergestelde tegen en heeft men het vaak over “zij” hebben het slecht gedaan, of aan “ons” ligt het niet.

De samenstelling van het team
Het onderlinge respect van de teamleden en de samenstelling van het team is bepalend voor een sterke cultuur. Kennen ze elkaars zwakke en sterke eigenschappen en respecteren ze die van elkaar? Personen die met elkaar botsen hoeft helemaal niet negatief te zijn voor jouw onderneming, integendeel het kan je team en de cultuur binnen jouw bedrijf enorm versterken. De voorwaarde is wel dat ze met respect met elkaar om kunnen gaan.

 

Menselijk Kapitaal
Naast de bedrijfscultuur die gezamenlijk gevormd wordt, is er ook een ander zeer belangrijk onderdeel in je bedrijf en dat is het menselijk kapitaal. Het menselijk kapitaal bestaat uit alle competenties, kennis, persoonlijke en sociale vaardigheden, waarvan uit een medewerker zijn werkzaamheden uitvoert en economische waarde toevoegt aan het bedrijfsproces.  Wij geloven erin dat als je middels de juiste investeringen, aandacht, opleidingen, (door)groeimogelijkheden gehoor geeft aan de individuele ambities van medewerkers en het menselijk kapitaal centraal stelt binnen jouw onderneming, je medewerkers met meer plezier gaan werken en op den duur zelfs boven zichzelf uit kunnen gaan stijgen en dit op alle vlakken ten goede komt van jouw bedrijf en haar groeiambities. Hoe goed je producten en diensten ook zijn, hoe goed je je werkprocessen ook hebt geoptimaliseerd het zijn uiteindelijk de medewerkers die het moeten doen. Alle werknemers samen bepalen uiteindelijk het succes van jouw onderneming.